Hjernerystelse | Commotio Danmark

Hjernerystelsesmyte #7 – Skærm og hjernerystelse

Hjernerystelsesmyte 7 - skærm og hjernerystelse
Hjernerystelsesmyte 7 – skærm og hjernerystelse

Åh nej – du har fået en hjernerystelse. Du har hørt at skærm og hjernerystelse hører dårligt sammen. Så det betyder at du ikke må tjekke op på om nogle har forsøgt at kontakte dig via Facebook; du må ikke følge med i den der tv-serie alle snakker om hvor du har set de første afsnit; du må faktisk ikke engang søge på “hjernerystelse” på Google… eller må du?

Spørger du skadestuerne, så skal du undgå at se fjernsyn og spille computer,1,2 hvilket også oftest omfatter brugen af telefon/smartphone, tablet, computer og tv. Det er en af de myter der oftest går igen og heldigvis også oftere bliver punkteret af flere fagfolk.

Der hvor den bliver svær, er spørgsmålet om hvor meget du så må bruge de forskellige skærme. Tommelfingerreglen er, at du må bruge dem indtil du oplever en forværring af dine symptomer. Det kan eksempelvis være hovedpine eller kvalme blive værre/opstår igen. Der kan være en kæmpe fordel i ikke at bruge skærmene i den akutte fase, da hjernen i denne fase har brug for så meget fysisk og kognitiv hvile som muligt.3 Et enkelt studie har også vist at for meget skærmtid kan være problematisk.5 Et andet studie har dog vist at både for lidt og for meget skærmtid er problematisk.6 Det betyder derfor ikke, at du ikke må bruge skærme – men det er fordelagtigt at begrænse brugen, uden at afstå derfra.  

Skærm efter den akutte fase 

I fasen herefter, er der intet der tyder på, at skærmbrug i sig selv er problematisk, så længe man sørger for ikke at forværre sine symptomer.6 Dette kan dog være svært nok i sig selv, da ikke alle oplever symptomforværringen med det samme. Nogle vil også kunne se tv i flere timer, mens andre kun kan i fem minutter – og det kan blive svære hvis man også lider af lysfølsomhed efter hjernerystelsen.4 Da forskellen er så stor, så giver det egentlig god mening at minimere brugen af skærme. Det er dog vigtigt at vide, at skærme ikke er farlige for hjernerystelsesramte – men brug dem med måde.

Så skærm og hjernerystelse er altså ikke hinandens modsætninger. Du må gerne bruge skærme når du er ramt af hjernerystelse – men dine symptomer må ikke forværres når du gør det.

Referencer

  1. Anbefaling ved hjernerystelse – Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland, hentet 30. april 2022 (bemærk at de har opdateret deres anbefaling pr. 17. marts 2023)
  2. Anbefaling ved hjernerystelse – Odense Universitetshospital, Region Syddanmark, hentet 30. april 2022
  3. McCrory P, Meeuwisse W, Dvorak J, et al. Br J Sports Med, 2018, 51, 838–847
  4. Mares et al., Narrative Review of the Pathophysiology of Headaches and Photosensitivity in Mild Traumatic Brain Injury and Concussion, 2019, Canadian Journal of neurological sciences, 46, 1, 14-22
  5. Macnow T. et al., JAMA Pediatrics 2021, doi:10.1001/jamapediatrics.2021.2782
  6. Cairncross M. et al., Pediatrics 2022, 150:5, doi:10.1542/peds.2022-056835

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *