Hjernerystelse | Commotio Danmark

Hjernerystelsestrappen

Senest opdatering: 24. august 2023

Hjernerystelsestrappen

Hjernerystelsestrappen eller blot trappen, er en ramme for hvordan man kan optimere sine muligheder for hurtigt at vende tilbage til sit normale liv. Den findes i tre udgaver – en til sportsudøvere, en til voksne og en til børn.

Den generelle tilgang til alle trapperne er, at de er lavet ud fra en minimumsvurdering af hvor lang tid det tager at være tilbage. Det er som oftest en til to uger. Og selvom de er sat meget skematisk op, så er det vigtigt at forstå, at det er en rammesætning. Det betyder at der kan være flere trin for den enkelte undervejs, og progressionen derfor formentlig er forskellig fra den ene ramte til den anden. 

De fungerer således at oplever man ikke en forværring af sine symptomer over 24 timer på et trin, må man bevæge sig hen til næste trin – indtil man når sidste trin. Oplever man at symptomerne forværres i flere timer skal man vende tilbage til seneste trin hvor symptomerne var stabile. Bemærk her, at symptomerne gerne må forværres kortvarigt. Forværres de voldsomt, bør du holde inde med aktiviteten. 

Nogle vil opleve at seks trin er få for dem – at det kræver mere end seks trin. Det vil der sådan set ikke være noget i vejen for. Så tilføjer man bare et ekstra trin – det kunne eksempelvis være mellem trin 3 og 4, hvor man forbliver ved lette opgaver eller øger fra fem til ti timer på job, i stedet for fuld tid. Det handler om at dosere det man udsætter kroppen og hjernen for i de rette mængder, så de gradvist kan genvinde sin evne til at udføre de opgaver den udsættes for. 

Voksne

Hjernerystelsestrappen til voksne har fokus på at hjælpe den generelle voksne tilbage på arbejde igen, samt at hjælpe dem til at få et normalt socialt liv. Det er vigtigt ikke at presse sig igennem hverdagen og arbejdet, men at tage den tid det kræver. Vær igen opmærksom på, at trappen viser hvordan et godt forløb kan se ud, men for nogle vil der være flere trin, og mange vil opleve både fremgang og tilbagegang undervejs. Det er helt normalt. 

Trappen her er baseret på Concussion in Sports Groups anbefalinger til tilbagevenden fra sport, fra konsensusrapporten fra Amsterdam 2022.1

Børn

Hjernerystelsestrappen til børn har fokus på at hjælpe barnet tilbage til at kunne deltage i skolen på fuld tid, samt at kunne lege og have et socialt liv, uden at opleve gener. Vær igen opmærksom på, at trappen viser hvordan et godt forløb kan se ud, men for nogle vil der være flere trin, og mange vil opleve både fremgang og tilbagegang undervejs. Det er helt normalt. 

 
Trappen her er baseret på Socialstyrelsen,2 samt Gioia G.,3 Baker J. et al.4 og Patricios J.S. et al1
 

Sportsudøvere

Hjernerystelsestrappen til sportsudøvere skal have fokus på at få atleten tilbage til sporten igen. Der er krav til hvor meget fysisk aktiv atleten må være, og hvornår i forløbet den fysiske aktivitet øges. Fysisk aktivitet der anses som højrisiko for at give en ny hjernerystelse, venter man med indtil sidst i forløbet.

Trappen her er baseret på Concussion in Sports Groups anbefalinger til tilbagevenden fra sport, fra konsensusrapporten fra Amsterdam 2022.1

Referencer

Se også

2 kommentarer til “Hjernerystelsestrappen”

  1. Charlotte Kronborg

    Er der lavet nogen trappe for en alvorlig hjernerystelse med store udfordringer?? Jeg har efter en faldulykke dagligt nedsat sløret syn, synsforstyrrelser, svimmelhed ved bevægelse (+bevægelse omkring mig), balanceforstyrrelse (proprioceptive sans er i udu – i kombi med nedsat syn giver det store udfordringer), høreproblemer med APD, Tinnitus og lydfølsomhed etc. Jeg er på 4. år udfordret ift. førlighed, kan ikke cykle, føre bil (har endda svært ved at være med i én). Kan stadig ikke se TV og har svært ved at læse. Bruger hjælpemidler som mikrofon til indtaling, oplæsning, zoomtext etc. for at få hverdagen til at fungere, og jeg hutler mig igennem alt det praktiske, som giver mig kvalme og opkast. Når man så får serveret sådan en trappe, så bliver man da helt ked og fortumlet, når man som jeg efter 4 år stadig befinder sig på et af de første stadier ! Æv æv :-(((( PS: Kender godt trappen fra tidligere HR, fra håndbold, fodbold, ridning – men sådan gik det ikke denne gang !!!!

    1. Commotio Danmark

      Hej Charlotte.

      Det lyder rigtigt ubehageligt, det du pt. gennemlever, og vi ønsker dig selvfølgelig alt det bedste. Som vi også skriver, så kan der være forskel på hvor mange trin man har behov for. I og med du stadig er i starten af trappen efter fire år, så vil det formentlig kræve en hel del flere mellemtrin. Disse kan også inkludere psykolog, til at få bugt med de formentlig mange tanker du går rundt med efter så lang tid. Vores bedste råd er derfor lige nu, at du snakker med din læge om hvordan du kan gribe trappen af – altså hvor mange mellemtrin du skal have mellem først og andet trin, og hvad der skal være på de trin. Derudover skal du nok snakke med lægen om henvisning til psykolog, da vi er sikker på at der kan være noget at hente her også (bemærk vi ikke siger at dine gener er psykiske). Det sidste vi vil råde dig til, er at tænke på de ting du kan fejlfrit, frem for de ting du ikke kan. Og glæde dig over at du kan lidt. Og det kan være helt små ting, så som at stå op om morgenen, børste tænder, drikke vand, og så stille og rolig prøve med fokus på de ting der lykkes. Det kan faktisk også hjælpe. Håber det kan hjælpe lidt, ellers er du velkommen til at skrive til os på kontakt@commotio.dk.

      Med venlig hilsen
      Ronni, Commotio Danmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *