Et stort problem på hjernerystelsesområdet er, at anekdoter og synsninger ophøjes til sandheder. Og det forsvares ofte med, at man gerne må have en anden holdning/mening. Det hjælper bare ikke ramte særligt meget, desværre. Sådan er det jo heller ikke i andre faggrupper; en elektriker bliver jo heller ikke konstant udfordret fra alternative håndværkere.
Anekdoter skal selvfølgelig ikke underkendes – faktisk har videnskaben sin helt egen kategori hertil. De bedste anekdoter er de såkaldte case-studier, hvor der kigges på eksempelvis et enkelt individ. Disse studier er dog ofte meget mere kontrolleret, end de anekdoter der normalt henvises til. Men case-studier er dog stadig i den lave ende af evidenshierarkiet, hvorfor de heller ikke kan danne grundlag for hvorvidt en behandling har en positiv effekt.
Anekdoter er dog sjældent (læs aldrig) kontrolleret for diverse problematikker, og opfattelsen af en behandlings effekt er derfor påvirket af utroligt mange variabler, som fortælleren af anekdoten sjældent selv er opmærksom på. Blandt andet er der en tendens til at udvælge de dele af oplevelsen der taler for det man ønsker at fortæller, og udelade de der ikke gør (det der kaldes cherry-picking). Dette kan ske, fordi man gerne vil have at det virker – og derfor husker og udvælger man ubevidst de ting der taler for at en behandling virker fordi man selv er overbevidst om at det er rigtigt (dette fænomen kaldes confirmation bias).
Så lad os nu holde os til videnskaben – den har jo hjulpet os så meget i så mange år. Lad os lytte til dem, og ikke til alle de der tilbyder alternative behandlinger, enten alene eller i såkaldt komplementær behandling. De påberåber sig nemlig effekt af deres behandling baseret på anekdoter – men de glemmer stort set altid de der ikke oplevede en positiv effekt, for dem er der mange af. Og de glemmer at tage højde for de mange der også kommer sig helt naturligt, for dem er der også mange af. Lyt i stedet til fagfolk; videnskabsmænd og læger – det er de folk der, gennem deres arbejde, sørger for at vi bliver klogere og hjælper flest mulige mennesker.