Hjernerystelse | Commotio Danmark

OM OS

Hjernerystelse | Commotio Danmark

I det følgende kan du lære lidt om os, hvem vi er og hvorfor vi arbejder inden for det her område. Vi er en frivilligdrevet vidensportal, der arbejder for at ramte af hjernerystelse ikke skal forvilde sig rundt i en jungle af alternativ “viden”. Vores mål er, at alle hjernerystelsesramte oplever de samme behandlingstilbud fra start til slut, og at de tilbud de får alle har en dokumenteret virkning. Hvis du ønsker at bidrage hertil, så er du altid velkommen til at henvende dig til os på den mail du finder i bunden.

Hjernerystelsesområdet er et område der de senere år har fået stigende mediedækning. Det er samtidig et område, hvor viden stadig er begrænset. Det kan derfor være svært for sundhedssystemet at henvise patienterne til en behandling der virker, hvilket kan efterlade ramte og pårørende i en svær situation.

Patienter er mennesker, og mennesker vil oftest gerne vil prøve at gøre noget ved de problemer og udfordringer de møder. Det betyder at hjernerystelsesområdet er fyldt op med en masse, formentlig velmenende, alternative behandlere. Disse behandlere er dog også forretningsfolk. De har også en virksomhed at drive. Der tilbydes alverdens forskellige behandlingsmuligheder; alt fra hjernemad, til kraniosakral terapi, til bindevævstræning og alskens andre spændende tiltag. Fælles for dem er at de ikke virker, at evidensen bag dem er svag (hvis ikke ikke-eksisterende) og at rigtigt mange kommer til at opleve en fortvivlelse når en given behandling ikke ser ud til at virke hos netop dem.

Fortvivlelse

Denne fortvivlelse kan fører til eksempelvis depression, og dermed være med til at skabe en værre situation for den ramte. Yderligere kan disse uvirksomme behandlinger være med til at skabe et nær-afhængighedsforhold til behandlingen – “for det er kun når jeg får behandlingen, at jeg har det godt, og derfor må den også virke”. Men der kan være utroligt mange årsager til man oplever en bedring – og det er altså sjældent at det er behandlingen i sig selv, der er årsagen.

Mange fortæller os også, at de oplever en sammenhæng mellem hjernerystelsen og en behandling eller et symptom, som ikke er forbundet med hjernerystelse. Her er det vigtigt at huske på at:

"Fordi man synes man ser en sammenhæng, så betyder det ikke, at der også er en årsagssammenhæng"
Commotio Danmark

Vi vil gerne prøve at gøre dette område mere forståeligt, sådan at ramte af hjernerystelse kan få glæde af den viden der findes i dag. Dette gør vi gennem ved løbende at udvide vores vidensdatabase, der indeholder generel oplysning om hjernerystelse, forskellige test der er relevante i forbindelse med hjernerystelse, og en løbende opdatering af hvilke tilbud der findes i kommunerne i Danmark.  Herudover kigget vi på hjernerystelsesmyter, og vi vil desuden prøve at gennemgå enkelte studier der kan være relevante og lave boganmeldelser når tiden er til det, eller hvis I specifikt har ønske om det.

Du er altid velkommen til at skrive til os med kommentarer, forslag, ris og ros. Har du forslag til myter, har du hørt noget du syntes lød underligt eller noget du syntes lød godt, så hold dig endelig ikke tilbage (kontakt@commotio.dk). Vi tager gerne det hele op – men vi ser på tingene fra et evidensbaseret perspektiv.

Det var lidt om os. Vi håber I finder websitet brugbart – husk du også kan finde os på de sociale medier, såsom Facebook, Instagram, Twitter og LinkedIn.

Med venlig hilsen
Commotio Danmark