Hjernerystelse | Commotio Danmark

Hjernerystelsesmyte #29 – Osteopati

Myte 29 - Osteopati

Osteopati (eller Osteopatisk manipulativ terapi/behandling) er en alternativ behandlingsform, tæt forbundet med både kiropraktik og fysioterapi. Dens egentlige virke er manuelle behandlinger. Behandlerne blev 1. juli 2018 autorisationsberettiget, med fuld virkning fra 1. januar 2023. Det betyder at man som patient er bedre beskyttet hvis man bruger denne behandlingsform. Dette er dog en politisk beslutning, og ikke en beslutning baseret på sundhedsfaglige argumenter. At det er autorisationsberettiget, betyder derfor ikke at det virker.

I følge Danske Osteopater er osteopati en ”manuel profession, hvor strategier for smertehåndtering, livsstilsvejledning, planlægning af aktivitetstiltag og træning m.m. indgår” og de siger at ”tilgang[en] er personcentreret og tager udgangspunkt i hele mennesket og ikke blot det problematiske område”.1 Her er det imidlertid vigtigt at gøre opmærksom på, at enhver behandler altid bør tage udgangspunkt i det hele menneske. Dette gælder både fysioterapeuter, kiropraktorer, læger, sygeplejersker mm.

Tidligere har de beskrevet osteopati som en “helhedsorienteret behandlingsform, baseret på traditionelle sundhedsvidenskabelige fag” og ment “at når kroppen bliver korrigeret mekanisk, vil kroppens egne selvhelingsmekanismer træde i kraft.”2 Hvad der har ændret denne tilgang, er vi dog ikke bekendt med. Og denne beskrivelse fremgår stadig andre steder.3

Danske Osteopater har tidligere haft en liste over forskellige lidelser de kunne behandler4 – den liste har de imidlertid fjernet nu. Her fremgik hjernerystelse ikke, dog fremgik hovedpine og piskesmæld.4 I den nyere version af denne side, står der blot at de kan behandle alle.5 Det giver imidlertid også mening, at osteopater ikke kan behandle hjernerystelse, da deres virke er den manuelle behandling – en behandlingsform der ingen effekt har på symptomer efter hjernerystelse.

En behandling hos en osteopat handler meget om at inddrage dig i processen.3 Faktisk er det procesorienteret i samme retning som coaching og psykoterapi,4 og man kan allerede ud fra dette spørge sig selv, om den effekt nogle oplever, måske skyldes dette, mere end den egentligt osteopatiske behandling.

Dokumentation for effekt af osteopati

Derudover er der ikke fundet dokumentation for behandlingens effekt,8,9 hvilket er den videnskabelig måde at sige at behandlingen ikke er virkningsfuld. Yderligere har man ikke fundet evidens for at behandlingen påvirker det autonome nervesystem.10

Desuden har en Cochrane-gennemgang af såkaldt visceral osteopati, ikke fundet evidens for at denne type at osteopati skulle virke.11 Visceral osteopati er manuel manipulation af de indre organer – hvilket ikke er fysisk muligt. Da osteopater kun kan behandle muskler og led, giver det heller ikke mening at de skulle kunne dette.

I 2017 kiggede en gruppe forskere på osteopati ift. hovedpine. Her fandt de såkaldt lav evidens for brugen af osteopati. Når man kobler det med de studier forskerne brugte, var der ingen af dem der kunne klassificeres som lav risiko for bias, hvilket betyder at studier alle havde metodiske mangler.12 Derfor skal betegnelsen ”lav evidens” her forstås som om at osteopati umiddelbart ikke ser virkningsfuldt ud. En anden gruppe forskere kom i 2022 frem til at der var lav eller uafklaret evidens for brug af osteopati ved hovedpine.13

Hvad betyder så alt dette? Det betyder kort sagt, at der ikke foreligger evidens for at osteopati kan hjælpe ved hjernerystelse. Det skyldes blandt andet at en hjernerystelse umiddelbart er uden for det område en osteopat bør bevæge sig inden for, nemlig manipulative behandlinger af muskler og led. Alt dette passer også godt overens med vores tidligere gennemgang af kraniosakral terapi, som også kaldes for “kranial osteopati”. Den smule der er lavet på osteopatiens effekt direkte på hjernerystelse, er af dårlig kvalitet, og kan derfor ikke bidrage til vores forståelse af effekten.

Vi kan derfor ikke på nuværende tidspunkt anbefale brugen af osteopati som primær behandling af hjernerystelse.

Referencer