Hjernerystelse | Commotio Danmark

Hjernerystelser i Superligaen

Kommentar til hjernerystelser i Superligaen

I weekenden, 13.-14. marts 2021, oplevede vi to formodet hjernerystelser i Superligaen – begge blev umiddelbart håndteret forkert, set ud fra de tv- og still-billeder vi har haft adgang til. Vi anerkender selvfølgelig, at vi ikke ved præcist hvad der er sket, og hvordan de respektive klubber har håndteret situationen, men her er alligevel vores tanker om de to hændelser.

Den mest omtalte af de to, var helt sikkert i kampen mellem FC København og FC Midtjylland. Her blev det unge talent, Mohamed Daramy, udsat for et uheldigt slag mod baghovedet fra en FC Midtjylland-spiller. Den anden var Anders K. Jacobsen, fra SønderjyskE, der faktisk scorede i situationen – han fik sparket en bold i hovedet.

Hvis vi tager Daramys slag først, sker der umiddelbart to ting, da hans får et stort slag i baghovedet:

  1. Hans hoved slås ned i jorden
  2. Han får et hårdt slag til baghovedet

Begge dele øger risikoen for hjernerystelse. Bemærk også at slaget kommer skævt ind, hvilket øger rotationsbevægelserne ved slaget. En sidste del af slaget er, at Daramy ikke er klar over at han nu kan blive ramt, hvilket også øger risikoen. Daramy bliver korrekt hjulpet fra banen, for at blive undersøgt. Ud fra de tv-billeder vi har set, ser undersøgelsen ud til at bestå af nogle spørgsmål, og spillerens evne til at kigge efter en finger. Det med fingeren viser for os, at lægen ikke har styr på hvordan en potentiel hjernerystelse skal gribes an. Da vi desværre ikke har nogle objektive målemetoder til rådighed til måling af hjernerystelse, skal vi forholde os til subjektive markører. Her er det enormt vigtigt, at man er bevidst om at adrenalin kan skjule symptomerne. Derfor skal man være ekstra påpasselig med spillerne, og virkelig være opmærksom på hvad og hvordan de svarer. Er man det mindste i tvivl om hvorvidt spilleren har hjernerystelse, så bør man tage spilleren ud (#whenindoubtsititout). Og når spilleren samtidig ser så groggy ud, som på billedet, bør man reagerer.

Anders K. Jacobsen jagter en bold, som AC Horsens målmand forsøger at sparke væk. Han rammer ham i stedet direkte i hovedet, hvilket med det samme bør fører til at klubben undersøger for mulig hjernerystelse. Vi har desværre ikke set kampen, så ved ikke hvad SønderjyskEs læge lavede af undersøgelser. Men vi kan se at han er på banen ved målet til 2-0 blot fire minutter senere – og yderligere fire minutter senere bliver han udskiftet. Det vil sige han i hvert fald er en del af spillet i yderligere 5-6 minutter. Det er også alt for lang tid – især når han må lade sig udskifte på grund af et sløret blik.1 Det er derfor heller ikke utænkeligt, at der allerede var symptomer at være opmærksom på, allerede kort efter slaget. Men igen er adrenalin et problem i denne sammenhæng – foruden at spilleren ofte selv gerne vil spille videre. Det er dog positivt, at klubben vælger at sende ham på hospitalet bagefter.

Highlights fra SønderjyskE og AC Horsens, søndag d. 14 marts 2021

Alt i alt er vores holdning at både Anders K. Jacobsen og Daramy-episoden blev håndteret forkert, og både FC København og SønderjyskE, men formentlig flere/alle klubber i Superligaen og nedre rækker, bør blive bedre til håndtering af hjernerystelse. Det er derfor ikke en udskamning af FC København eller SønderjyskE – men en opsang til klubberne i Superligaen, 1. division og 2. division – tag nu hovedskader alvorligt. Og lad være med at give spilleren en medbestemmelse i, og de kan fortsætte. Spilleren vil stort set altid mene de kan spille videre.

Referencer

  1. Sønderjyske slog Horsens efter fatale målmandsfejl – Jyllandsposten 14. marts 2021, 16.58, hentet 15. marts 08.50.

2 kommentarer til “Kommentar til hjernerystelser i Superligaen”

  1. Joakim Lauridsen

    Burde man ikke advokerer for st undersøgelsen bør foretages af en uvildig kvalificeret person/læge og ikke af klubbens egne fys/læge? De er jo tydeligvis inhabile og/eller inkompetente til at træffe afgørelserne

    1. Commotio Danmark

      Hej Joakim. Jo, det burde man helt sikkert. Og det gælder generelt i forhold til alle skader. Det vil det være i alles interesse, at en neutral læge foretager vurderingen. Men der er så et økonomisk spørgsmål i den henseende, som man også skal tage højde for. For hvem skal så betale?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *