Hjernerystelse | Commotio Danmark

Hjernerystelsesmyte #19 – Hjernen slår mod kraniet

Myte 19: Hjernerystelse skyldes at hjernen slår mod kraniet

Mange har set det lille videoklip med en gummi-hjerne i et åbent kranie, der bevæger sig frem og tilbage, når den bliver udsat for et direkte slag mod panden. Klippet skal angiveligt illustrere hvad der sker når man får en hjernerystelse – at hjernen slår mod kraniet. Der er bare et lille problem; det er formentligt ikke det slag der er problemet.

Video af en angivelig hjernerystelse
Videoklippet vi taler om

Vi ved at såkaldte rotationelle kræfter – altså slag der slynger hovedet eller hjernen rundt – forvolder mere skade, end liniære kræfter – altså kræfter der kun bevæger hovedet frem og tilbage.1 Dette ses også ved at der er fundet en stærk sammenhæng mellem de rotationelle kræfter og skader på hjernen.2 Det vi ser på videoklippet er derimod en ren liniær kræft, hvilket sjældent medfører hjernerystelse.

Derimod skyldes hjernerystelse formentlig mere at de rotationelle kræfter hiver og flår i hjernen – altså trækker den i forskellige retninger på samme tid, forskellige steder på en gang.1 Dette skaber blandt andet axonale skader, en neuroinflammatorisk respons, og metaboliske ændringer i hjernen. 

Så hjernerystelsen skyldes ikke at hjernen slår mod kraniet – det skyldes groft sagt at den rives i mange retninger på én gang, og på denne måde laver nogle strukturelle skader på hjernen.

Referencer

  1. Romeu-Meija R., Giza C. & Goldman J., Curr Rev Musculoskelet Med 2019, 12:105, 105-116, doi:10.1007/s12178-019-09536-8
  2. Post A. & Blaine Hoshizaki T., J Biomech Eng 2015, 137:3, doi:10.1115/1.4028983


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *