Hjernerystelse | Commotio Danmark

Rivermead Post Concussion Symptoms Questionnaire

Rivermead Post Concussion Symptoms Questionnaire
Rivermead Post Concussion Symptoms Questionnaire (RPQ) er et spørgeskema der skal udforske hvordan man som ramt har det, i forhold til hvordan man havde det før man kom til skade.1

Skemaet beskriver 16 forskellige symptomer der er almindelige ved hjernerystelse. Disse skal så vurderes på en skala fra 0 til 4, hvor 0 er et symptom der ikke er oplevet og 4 opleves som et svært problem. Den samlede score giver så et billede af hvor svært det står til med patienten. Jo højere score, jo værre står det til.

Testen blev udarbejdet i 1995 af Dr. King og kollegaer i London, og har siden undergået valideringsstudier der har talt imod den,2 og senest for brugen af den.3 Førstnævnte havde i stedet fokus på en opdeling, kaldet RPQ-3 og RPQ-13, som skulle være brugbar.2 RPQ-3 består af de første tre symptomer, der alle er mest udtalte i den akutte fase. RPQ-13 består af de resterende 13 spørgsmål, der er mere brugbare efter den akutte fase. Summen af hver af disse to, giver derfor også mening at se på, når man bruger RPQ.

RPQ bruges ofte i forbindelse med forskning også

Værktøjer til testen

Referencer