Hjernerystelse | Commotio Danmark

Studie #28 – Udvidet forståelse af skadesmekanismer ved VM i fodbold 2022

Studie #28 - Udvidet forståelse af skadesmekanismer ved VM i fodbold 2022
Udvidet forståelse af skadesmekanismer ved VM i fodbold 2022 er et studie der har kigget på data fra VM-slutrunden i fodbold for herrer i Qatar i 2022.1 Helt grundlæggende laves disse studier ved stort set alle større slutrunder i alle sportsgrene, og de er med til at give et godt indblik i hvor vi er i forhold til at opspore og undgå forskellige skadestyper.

Resultater

Der er blevet kigget på rigtigt meget data for de 64 kampe der blev spillet i Qatar. For os er det mest interessante, at se hvor opmærksomme man har været på hjernerystelse og hovedskader, og derfor vil det være fokuspunktet ift. resultaterne. 

Der er i alt blevet registreret 720 potentielle skader i turneringen.  Tredjeflest var skader i nedre del af benet (112), næstflest var skader i foden (119) og flest skader var hovedskader, der stod for 149 af de 720 potentielle skader registreret i turneringen. Det svarer til 1/5 af alle skader var hovedskader. 

Af hovedskader opstod tredjeflest ved kurvet løb (13), næstflest ved liniær løb (32) og flest ved hop når spilleren var i luften (52). Vi ser også at 30 af hovedskaderne opstod i luftdueller.

Selve hovedskaderne var fokuseret på den centrale del af banen (central forsvar 32, central midtbane 32, central angriber 27), mens de bredere placeret spillere havde mindre risiko (backs 26, kanter 13, offensive wings 18). Målmændene stod kun for en enkelt hovedskade af de 149 registrerede. 

Konklusion

Det interessante for os her, er antallet af hovedskader i 64 kampe. Det svarer til 2,33 potentielle hovedskader pr kamp. Det er forholdsvis mange. Hvis dette er rigtigt og kan overføres til eksempelvis den danske Superliga, vil vi have omkring 450 hovedskader pr. sæson – og det er bare dem der forekommer i kamp. Hvis vi lægger træning til dette, vil tallet formentlig være noget højere. Så er det ganske rigtigt, at ikke alle hovedskader er det samme som hjernerystelse, men det betyder stadig at det er et område man skal være opmærksomme på hos DBU.  

Referencer