I øjeblikket foregår UEFA Euro 2020 med et års forsinkelse. Fodbold er med afstand den største sportsgren, og europamesterskabet for herrer er den største kontinentale begivenhed. Milliarder følger med i kampene. Netop derfor har UEFA også et kæmpe ansvar når det gælder skader – ikke mindst hovedskader. Skal man kunne agere korrekt i bredden, er det et must at også eliten agerer korrekt.
Vi har tidligere set at der i fodboldkampe gerne er ca. 10 hjernerystelser pr 10.000 atlettime.1,2 Da man spiller 51 kampe, kan det med rimelighed antages at der er 1.683 atlettimers fodbold (51 kamp, 1,5 t/kamp, 22 spillere) under slutrunden. Derfor må det også forventes at der vil forekomme hovedskader.
I de første 36 kamp (altså i gruppespillet) har vi indtil nu oplevet tre spillere der har fået en hovedskade, og måtte opgive at fortsætte. Det svarer til godt 25 hjernerystelser pr. 10.000 atlettime. Det drejer sig om Benjamin Pavard fra Frankrig, Christoph Baumgartner fra Østrig og senest Danilo Pereira fra Portugal. Fælles for dem alle er at de alle tre fik lov at spille videre efter skaden – det var altså ikke lægen der tog dem ud.
Få dage før EM startede, fortalte UEFA at de havde indført en ny hjernerystelsesprotokol.3 Her siger de blandt andet at enhver mistanke om hovedskader/hjernerystelse skal medføre udskiftning, samt at det er holdlægen der har det endelige ansvar. Derudover har holdlægen faktisk mulighed for at gense situationen på tv-billeder, for at hjælpe med vurderingen hovedskaden.
Nu står vi så med tre tilfælde, hvor de spillerne først er blevet skiftet ud senere i kampene, frem for med det samme, som protokollen jo angiver de skal.
Den første spiller, Benjamin Pavard fra Frankrig, har selv efterfølgende udtalt, at han var væk i 10-15 sekunder.4 Hvis en spiller er bevidstløs efter en hovedskade, skal denne fjernes fra banen, og må ikke spille videre.5 Det er helt generel protokol, og det burde Frankrigs holdlæge vide. Så spørgsmålet er hvorfor han får lov at spille videre, når holdlægen ved dette OG denne kan bruge video til at se på skaden igen.
Den anden spiller, Østrigs Christoph Baumgartner, slog hovedet i en hovedstødsduel med Ukraines Illja Zabarnyj. Alligevel spillede han videre, og faktisk nåede han at være kampafgørende, da han scorede til 1-0 kort tid efter. Alligevel endte det med at han satte sig ned, og måtte lade sig udskifte 15 minutter efter sit uheld. Igen har holdlægen ladet ham spille videre, selvom hovedskaden var forholdsvis tydelige fra starten af.
Sidst så vi i går, i kampen mellem Frankrig og Portugal, at Danilo Pereira blev bokset i hovedet af Frankrigs målmand Hugo Lloris – og hovedet blev slynget rundt. Vi har tidligere nævnt rotationskræfterne som en kraftig indikator på hjernerystelse – og de var tydelige på billeder af sammenstødet. Og når holdlægen faktisk har mulighed for at bruge dem, er det underligt at spilleren fortsætter med at spille indtil halvlegen.
En af årsagerne til at spillerne spiller videre, er muligvis påvirkningen fra adrenalin. Adrenalinen kan nemlig være med til at skjule flere af symptomerne, og dermed gøre det svære at vurdere om der er hjernerystelse eller ej. Netop derfor er det også vigtigt at få spillerne af banen, for at vurdere dem der. Det giver nemlig muligheden for at spilleren får lidt ro, og dermed falder adreanlinniveauet, og symptomer kan fremstå mere klart (såfremt der er nogle).
Hvad kan man så gøre? Umiddelbart er den forestående afprøvning af midlertidig udskiftning ved hjernerystelse et godt tiltag. Det vil give bedre muligheder for lægen til at lave en korrekt vurdering af, om spilleren må genindtræde i kampen. Et andet tiltag, som UEFA og FIFA gerne må overveje, er brugen af neutrale læger til slutrunder og kontinentale turneringer. Det vil mindske risikoen for at der laves de fejl vi ser her, da lægen kun skal forholde sig til skaden – ikke til holdet chancer, spillerens egne ønsker, trænerens ønske mv.
Ved at bruge CRT55 kan man forholdsvist hurtigt spotte en potentiel hjernerystelse. Der er flere tegn man kan holde øje med. Eksempelvis hvis man er langsom til at komme op. Den findes også på dansk under navnet Hjernerystelsesgenkenderen.
Vi håber at hovedskader tages mere seriøst i resten af turneringen. Der er mulighed for at lægerne kan bruge video til at kigge slaget igennem. Og generelt ønsker vi blot, at der passes på spillerne, så de ikke risikere eksempelvis Second Impact Syndrome.
Referencer
- Zuckerman S. et al., AJSM 2015, 43:11, 2654-2662, doi:10.1177/0363546515599634
- O’Connor K. et al., J Athletic Training 2017, 52:3, 175-185, doi:10.4085/1062-6050-52.1.15
- UEFA introduces UEFA EURO 2020 Concussion Charter, UEFA.com, 12. juni 2021, hentet 24. juni 2021.
- Benjamin Pavard: Uefa asks France why defender played on after concussion in Euro 2020 game, Andrew Gamble, The Independent, 18. juni 2021, hentet 24. juni 2021
- Concussion Recognition Tool 5: Davis G.A. et al., BJSM 2017, doi:10.1136/bjsports-2017-097508CRT5