Hjernerystelse | Commotio Danmark

Hjernerystelsesmyte #16 – Gentagne hjernerystelser

Det er vigtigt ikke at slå hovedet i årene efter en hjernerystelse. Gentagne hjernerystelser kan være problematiske - især inden for kort tid.

Gentagne hjernerystelser inden for kort tid er uhensigtsmæssigt. At få hjernerystelse er ensbetydende med at man skal slappe af de første 24-48 timer. Dette er blandt andet forbi man ønsker at sørge for at hjernen får den ro den skal have, så den kan komme sig ordentligt.

Lægevidenskaben debatterer om der findes en lidelse ved navn “Second Impact Syndrome”. Lidelsens kan opstå, hvis man rammes af endnu en hjernerystelse, inden alle ens symptomer er forsvundet igen.1,2 Det er også det, der lægger navn til lidelsen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er en meget sjælden lidelse, og meget tyder på at det især er i de første ti dage at det kan være problematisk.1 Yderligere tyder det på, at det mest er unge mennesker (<20 år) der er i risikogruppen.1 Og igen, det er ekstremt få der rammes af denne lidelse, så det er ikke noget man skal frygte.

Risikoen for denne lidelse er dog en af årsagerne til at man ikke må deltage i kontaktsport før man er clearet af en medicinsk uddannet person. Man ønsker ikke at øge risikoen for gentagne hjernerystelser. Men da den altså oftest opstår når man er nyligt ramt, er der ingen umiddelbar risiko ved at slå hovedet i årene efter. Vær dog ekstra opmærksom i starten. Du risikerer længere skadesforløb hvis du ikke passer på dit hoved i den akutte og post-akutte fase; men du skal heller ikke være bange hvis du slår hovedet – oftest er det betydningsløst. 

Referencer

  1. McLendon L.A. et al., Pediatric Neurology 2016, 62, 9-17, doi:10.1016/j.pediatrneurol.2016.03.009
  2. Stovitz S.D. et al., Current Sports Medicine Reports 2017, 16:1, 50-55, doi:10.1249/JSR.0000000000000326

2 kommentarer til “Hjernerystelsesmyte #16 – Gentagne hjernerystelser”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *