Hjernerystelsesmyte #35 – Sukkerindtag

Sukkerindtag øger risikoen for vedvarende symptomer efter hjernerystelse

Du har måske hørt at sukkerindtag eller kulhydrateindtag er dårligt for hjernen, når du har fået en hjernerystelse.1 Det bliver især promoveret fra en mere alternativ side, uden dog at have skyggen af bevis på sin side. Det interessante i den sammenhæng er, at hjernens primære brændstof er glukose. Det virker derfor kontraintuitivt at fraråde sukkerindtag.

Vi ved dog at der sker nogle ændringer i glukosemetabolismen. I starten er det imidlertid en opregulering vi er vidne til.2 Dette falder dog efterfølgende i 7-10 dage, hvorefter det normaliseres.2 Da der er observeret et fald, er der lavet nogle få studier der kigger på sammenhængen mellem hjernerystelse og en kost med lavt kulhydratindtag – blandt andet ketogen diæt.3 Problemet er bare, at disse studier er lavet på rotter – resultater herfra kan ikke overføres til mennesker. Vi ved derfor reelt set ikke hvilken effekt det vil have. Umiddelbart er det sandsynligt, at en normal varieret kost, i stil med Fødevarestyrelsens ti kostråd, vil være det bedste valg.

Der er dog ingen grund til at være bange for at forværre noget, ved sukkerindtag eller indtag af junkfood, slik eller lignende. Der er ikke dokumentation for at det er skadeligt for hjernen, eller at det øger risikoen for vedvarende symptomer. Der er derfor ingen grund til at stresse sig selv mere, ved at undgå disse fødevarer. Det kan være kontraproduktivt.

Referencer

  1. https://vorespuls.dk/kost-sundhed/artikler/saadan-hjaelper-kosten-dig-videre-fra-hjernerystelse – Hentet 9. februar 2020
  2. Giza C. et al., Handbook of Clinical Neurology 2018, 158:3, 51-61, doi:10.1016/B978-0-444-63954-7.00006-9
  3. Salberg S. et al., Behav Brian Res 2019, 376, 112225, doi: 10.1016/j.bbr.2019.112225

Del artiklen på
Facebooktwitterlinkedin
Følg os på følgende sociale medier
Facebooktwitterlinkedininstagram