Hjernerystelse | Commotio Danmark

Skovbadning

Skovbadning – naturlig natur

Vi er blevet gjort opmærksom på et tilbud til hjernerystelsesramte der omhandler det såkaldte “Skovbadning”. Skovbadning går i alt sin enkelthed ud på, at udfører meditative ting i naturen. Eller for at følge tidens tand – være naturlig i naturen. Det sætter jo straks vores advarselslamper i gang.

Aftenskolen Pas På Hovedet og Hjernerystelsesforeningen (der grundlæggende er én og samme forening) har modtaget 80.500 kroner til et projekt med skovbadning. Hvad de præcist skal undersøge, har vi svært ved at se ud fra de tekster vi kan finde. De påstår dog at der er flere helbredsfremmende effekter ved skovbadning[1] – hvilket dog ikke stemmer overens med den forhåndenværende evidens.[2][3] Når vi samtidig ser på hvordan en omgang skovbadning ser ud (se figur 1), kan vi ikke andet end undrer os over, at en seriøs patientforening faktisk tilbyder dette til sine medlemmer. Det virker jo nærmest forrykt.

Figur 1: Skematisk gennemgang af hvordan man skovbader. Hentet hos groenforskel.dk 20. februar 2020

Med det sagt, så er det en form for meditativ mindfulness[*], bundet ind i en omgang naturlig naturlighed. Det er muligt at du vil kunne opnå nogle meditative effekter af skovbadning, men de effekter vil du formentlig også kunne opnå ved anden meditativ tilgang – eller formentlig blot ved at gå en tur i skoven. Der er altså ingen grund at lægge øret helt ind til en træstamme eller mærke træets styrke på din ryg. Metoden der beskrives i Figur 1 er på niveau med homøopati og krystalhealing. Det må kunne gøres bedre.

Noter
  • Bemærk at evidensen bag mindfulness stadig er forholdsvis svag – der mangler ordentlige studier til at fastslå metodens generelle effektivitet.

Referencer

  1. Opslag fra Pas På Hovedet – hentet 20. februar 2020
  2. Kamioka H. et al., Psychol Res Behav Manag 2012, 5, 85-95, doi: 10.2147/PRBM.S32402
  3. Byeongsang O. et al., Environ Health Prev Med 2017, 22:71 doi: 10.1186/s12199-017-0677-9

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *