Hjernerystelse | Commotio Danmark

Hjernerystelse – En guide til en bedre hverdag – Boganmeldelse #3

Hjernerystelse – En guide til en bedre hverdag

Hjernerystlelse - en guide til en bedre hverdag

Annecathrine Borup, Forlaget Indblik, 1. udgave, 2019 ISBN13: 978-87-93664-30-2

Bogen “Hjernerystelse – en guide til en bedre hverdag“, er en bog skrevet til hjernerystelsesramte, med henblik på at vise dem, at der er lys for enden af den mørke tunnel de står i. Bogen er skrevet af Annecathrine Borup, der ifølge bogen har arbejdet som fysioterapeut i 11 år, inden hun i 2012 slog ind på den alternative behandling, og startede egen klinik med biodynamisk kraniosakralterapi. Hun har selv haft flere hjernerystelser, og havde ved bogens udgivelse stadig symptomer. Omend hun var i bedring.

Hvad vil bogen

Så langt så godt. Så ved vi hvad bogen handler om, hvad dens mål er og hvem der er bagmanden bag. Bogen starter ud med at fortælle hvordan bogen kan bruges, hvorefter den bevæger sig over i en fortælling om hvad hjernerystelse er, og videre over i en fysiologisk forklaring af nervesystemet. Så kommer bogens egentlige indhold; nemlig hjælpen i hverdagen, energiforvaltningen, og en masse tips og tricks til hvordan du kommer igennem din hjernerystelse, herunder begreb som “hjernemad” og en liste over mere eller mindre alternative behandlinger. Der sluttes af med fortællinger fra ramte og et afsnit til pårørende.

Det er ønsket fra forfatterens side, at hjælpe ramte med at skabe de bedste forudsætninger for en bedre hverdag med hjernerystelse. Det er jo i sig selv en ærværdigt mål – bogen kan desværre bare ikke helt leve op til det mål. Hun forsøger også at skabe fokus på det man som ramt selv kan gøre, ikke alt det fysiologisk bagvedliggende. Og det skal hun have lidt ros for – men det åbner desværre også op for at man kan skrive mange forkerte ting ind.

Alligevel kommer der fysiologiske problematikker ind i billedet, hvor hun blandt andet skriver:

Et slag på hovedet vil forplante sig til din nakke (og resten af rygsøjlen)…

Få hjælp fra en kompetent behandler til at vurderer om din nakke er ude af balance

Begge dele er ikke korrekt. Et slag til hovedet vil ikke forplante sig til nakke/rygsøjle, men et slag kan godt give både hjernerystelse OG nakkeproblematikker – uden at de to ellers hænger sammen (korrelation versus kausalitet). Og din nakke vil aldrig være ude af balance. Det er lidt noget vrøvl. Din nakke kan komme til skade dog – og ganske alvorligt.

Hvad sker der i bogen

I løbet af bogen kommer forfatteren med gode råd til hvordan du kan håndtere situationen i forhold til familie, venner etc., hvilket er rigtigt godt. Der er også fokus på hvordan du kan håndtere hverdagen; blandt andet med indkøbshjælp, madlavningshjælp etc. Igen er det rigtigt fint.

Der er et større afsnit i bogen, der beskæftiger sig med energistyring. Det handler kort fortalt om at man skal være opmærksom på hvilke aktivitet og handlinger der fremkalder symptomer. Ideen er den samme som hjernerystelsestrappen – dog har trappen fokus på hvad man kan, hvor energistyringen har mere fokus på at undgå det man ikke kan. Men ideen bag er fin, og kan man fortsat have fokus på de positive ting, er energistyring meget fin når man har været ramt i længere tid.

I forlængelse af energistyringen, er et ugeskema. Ideen bag er igen ganske fin. Du skal kunne holde styr på hvad du laver – og kunne gå tilbage og se hvad der har udløst eventuelle symptomer. Problemet i dette er dog, at ugeskemaet dermed kan være med til at fange dig i at tro en specifik aktivitet har givet symptomer – også selvom den lå flere dage før. Det vil nemlig formentlig ikke være tilfældet. Der er også et rigtigt fint afsnit om hvordan man kan forberede sig på mødet med egen læge, sundhedssystemet, kommunen og meget andet. Det er faktisk et ganske brugbart afsnit.

Ned ad bakke

Herfra begynder det dog at gå ned ad bakke. Flere af rådene bæger præg af, at forfatteren selv kommer med en baggrund i kraniosakralterapi. Dette anbefales blandt andet som hjælp til at sove godt, sammen med flere andre alternative metoder. Herefter bevæger vi os over i yoga, og videre ud i førnævnte hjernemad. Afsnittet om kosten er fyldt med forkerte påstande om blandt andet kokosolie og en stor kulhydratforskrækkelse. Det kan være direkte skadeligt at følge disse kostråd, og vi anbefaler på det kraftigste at man undgår dem. De minder i nogen grad, om de påstande der blev fremfør i en lignende bog – hvilket giver mening da denne også er anført som kilde. Også fiskeolie bringes i spil, samt den selvfølgelig: antioxidanter som gurkemeje m.fl. Der sluttes endda af med at henvise til homøopati, og mærkværdige alternative behandlere. Vi anbefaler i stedet at man følger Fødevarestyrelsens ti kostråd.

Og apropos behandlere, så starter afsnittet herom faktisk med en række spørgsmål man bør stille sin behandler – herunder hvilken uddannelse de har, der gør de kan beskæftige sig med hjernerystelse. Det er interessant, når man kort efter igen bliver præsenteret for kraniosakralterapi, osteopati, Z-health og meget andet. Forfatteren får endda også lige tid til at præsentere sin egen behandlingsklinik. Det korte af det lange er, at afsnittet om behandling er dårligt. Det virker mest af alt som en omgang mikrofonholderi for bekendte af forfatteren. For god ordens skyld, så ved vi ikke om forfatteren kendte de andre behandlere på forhånd. Men det virker sådan.

De sidste kapitler

De sidste kapitler er som nævnt fem historier fra ramte, samt et afsnit til pårørende. Et gennemgående tema i de fem historier er at de alle har presset kroppen for meget i starten. Men der er også meget andet i historierne, som eksempelvis alternativ behandling, som man egentlig godt kan springe henover. Det kan dog være interessant at høre hvad andre har oplevet.

Konklusion

Bogen er i sig selv ikke voldsomt imponerende som opslagsværk. Den har sine lyse sider, og skal roses for konstant at holde fokus på at der faktisk er lys for enden af tunnelen. Hele bogen igennem er dette et tydeligt træk. Men det trækker dog voldsomt ned, at bogen i stor grad anbefaler behandlinger uden dokumenteret effekt og eksempelvis bruger biopater som eksperter i ernæring. Værst af alt, så anbefales homøopati. Vi vil umiddelbart ikke anbefale at læse bogen, hvis du ønsker brugbar information om hjernerystelse. Skulle du gøre det alligevel, så hav fokus på de afsnit der omhandler hvordan du fortæller om din situation og hvordan du får styr på din hverdag, eksempelvis kontakt til læge, kommune etc.

Du kan finde Hjernerystelse – en guide til en bedre hverdag på blandt andet Saxo.dk.

[su_custom_gallery source=”media:416,417,419,420,421,522″ limit=”6″ link=”none” target=”self” width=”90″ height=”90″ title=”hover” class=””]