Hjernerystelsestrappen

Fandt du dette interessant, så del det via...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Reddit
Reddit
Hjernerystelsestrappen

Hjernerystelsestrappen eller blot trappen, er en guideline til hvordan man kan optimere sine muligheder for hurtigt at vende tilbage til sit normale liv. Den findes i tre udgaver – en til sportsudøvere, en til voksne og en til børn.

Den generelle tilgang til alle trapperne er, at de er lavet ud fra en minimumsvurdering af hvor lang tid det tager at være tilbage. Det er som oftest en uges tid. Og selvom de er sat meget skematisk op, så er det vigtigt at bruge dem individuelt. Hvis det betyder flere trin for én person end for en anden, så er det helt i orden.

De fungerer således, at er man asymptomatisk, det vil sige ingen symptomer, over 24 timer på et trin, må man bevæge sig hen til næste trin – indtil man når sidste trin. Oplever man at symptomerne blusser op på et trin, så skal man stoppe det man har gang i, og vende tilbage til seneste trin hvor man var asymptomatisk.

Nogle vil opleve at seks trin er få for dem – at det kræver mere end seks trin. Det vil der sådan set ikke være noget i vejen for. Så tilføjer man bare et ekstra trin – det kunne eksempelvis være mellem trin 3 og 4, hvor man forbliver ved lette opgaver eller øger fra fem til ti timer på job, i stedet for fuld tid. Det handler om at dosere det man udsætter kroppen og hjernen for i de rette mængder.

Sportsudøvere
Hjernerystelsestrappen til sport
Trappen her er baseret på Concussion in Sports Groups anbefalinger fra konsensusrapporten fra Berlin 2016.1

Hjernerystelsestrappen til sportsudøvere skal have fokus på at få atleten tilbage til sporten igen. Der er krav til hvor meget fysisk aktiv atleten må være, og hvornår i forløbet den fysiske aktivitet øges. Fysisk aktivitet der anses som højrisiko for at give en ny hjernerystelse, venter man med indtil sidst i forløbet.

Voksne
Hjernerystelsestrappen til voksne
Trappen her er baseret på Concussion in Sports Groups anbefalinger til tilbagevenden fra sport, fra konsensusrapporten fra Berlin 2016.1

Hjernerystelsestrappen til voksne har fokus på at hjælpe den generelle voksne tilbage på arbejde igen, samt at hjælpe dem til at få et normalt socialt liv. Det er vigtigt ikke at presse sig igennem hverdagen og arbejdet, men at tage den tid det kræver.

Børn
Hjernerystelsestrappen for børn
Trappen her er baseret på Socialstyrelsen,2 samt Gioia G.3 og Baker J. et al.4

Hjernerystelsestrappen til børn har fokus på at hjælpe barnet tilbage til at kunne deltage i skolen på fuld tid, samt at kunne lege og have et socialt liv, uden at opleve gener. Barnet skal starte ud med 1-3 undervisningstimer, adskilt af pauser på 20-30 minutter, og stille og roligt øge dette. Når barnet kan klare 4-5 undervisningstimer på en dag, med 20-30 minutters pause mellem dem, kan man bevæge sig videre til fase 2.

Referencer

  1. McCrory P, Meeuwisse W, Dvorak J, et al. Br J Sports Med. doi:10.1136/ bjsports-2017-097699
  2. https://vidensportal.dk/handicap/hjernerystelse/tilbage-til-skole (hentet 9. november 2019)
  3. Gioia, G., Journal of child neurology 2016, 31:1, 93-108, doi: 10.1177/0883073814555604
  4. Baker, J. et al. The international journal of clinical practice 2014, 68:11, 1286-1288, doi: 10.1111/ijcp.12517
Fandt du dette interessant, så del det via...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Reddit
Reddit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *