Hjernerystelse | Commotio Danmark

Dr. Paul McCrory

En nyhed kom frem i denne uge, der ryster forskningsverdenen inden for hjernerystelse. En af de store på området, tidligere chefredaktør på British Journal of Sports Medicine (BJSM) og førsteforfatter på flere af de anerkendte konsensus-rapporter fra Concussion in Sports Group, er blevet taget i plagiat, og har fået trukket ni af siden udgivelser i British Medical Journals (BJM) tidskrifter tilbage. Det drejer sig imidlertid ikke om direkte forskning, men om editorials, kommentarer, og holdningsartikler.1 Der er derfor ikke noget direkte forskning der er påvirket indtil videre. Men BJM har sat 38 andre artikler under observation, hvorfor disse 38 artikler alle er i fare for også at blive trukket tilbage.2 De 38 tilbageværende artikler, er alle artikler hvor McCrory står som eneforfatter. De er alle udgivet i BJSM, og der er sat advarsel på artiklerne for nuværende.2

Fem af de tilbagetrukne artikler er på grund af plagiat og tre er på grund af overflødighed. Den sidste handler om at McCrory har ændret et udsagn fra en artikel fra 1952. Det oprindelige udsagn lød

“(p)atients with cerebral concussion that has recurred more than three times or with more than momentary loss of consciousness at any one time should not be exposed to further body-contact trauma”

Augustus Thorndike, 1952.3

Det ændrede McCrory til

“three concussions, which involved loss of consciousness for any period of time, the athlete should be removed from contact sports for the remainder of the season”

Paul McCrory, 2001.4

Konsensusrapporterne

Der er heldigvis intet problem med konsensusrapporterne fra Concussion in Sports Group (CISG) som har har stået som førsteforfatter på.2 Dette inkluderer den seneste fra 2016 i Berlin. Han har dog valgt at træde tilbage fra gruppen, der afholder næste møde i Amsterdam i slutningen af denne måned.1 Det bliver derfor spændende at se hvad konferencen der ender med.

McCrory har nemlig været fortaler for at der IKKE er en umiddelbar sammenhæng mellem hjernerystelse og CTE. Det betyder at fortalere for at der er sådan en sammenhæng, nu begynder at stille spørgsmålstegn ved konsensusrapporterne, og alt det arbejde McCrory ellers har lavet, herunder Chris Nowinski, der er grundlægger af det amerikanske Concussion Legacy Foundation:

“That is what we know he was willing to misrepresent publicly. Who knows what he said in private meetings, but I suspect it has played a role in global sports’ past and current hostile resistance to conservative concussion care and acceptance that CTE is caused by contact sports”

Chris Nowinski, 2022.1

Fremtiden

Så det bliver interessant at se hvad der sker i fremtiden. Ikke mindst set i lyset af at det KUN er de artikler hvor McCrory er eneforfatter der pt. er under anklage. De hvor han er medforfatter finder man ikke umiddelbart problemer.2 Men det er stadig en bombe under hjernerystelsesforskningen, og den kommende konference bliver derfor ekstra interessant.

Referencer

  1. https://www.medpagetoday.com/neurology/headtrauma/101152
  2. Macdonald H. et al., BJM 2022, doi:10.1136/bjsports-2022-106408
  3. Thorndike A. Serious recurrent injuries of athletes. N Engl J Med Overseas Ed 1952;247:554–6. doi:10.1056/NEJM195210092471504
  4. McCrory P., BJSM 2001, doi:10.1136/bjsm.35.6.380

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *