Hjernerystelse | Commotio Danmark

Udskiftning ved hovedskader i fodbold

Sidste år blev det tilladt at udskifte en spiller midlertidig i Premier League, hvis denne havde fået en hovedskade. Dette blev gjort for at øge sikkerheden for spillerne, ved at give det medicinske personel mulighed for bedre at undersøge om der var en hjernerystelse eller lignende, der gjorde at spilleren ikke kunne fortsætte kampen. Reglen har hidtil været på prøve, og det vides endnu ikke om den gøres permanent.

Et nyt studie har imidlertid kigget på hvorvidt denne regel reelt set havde en effekt i dens første år i brug. Forskerne starter med at fastslå, at man før udskiftningen blev tilladt, sjældent fulgte de protokoller der er udarbejdet – både konsensus protokoller og medicinske anbefalinger (fx. SCAT5).

Dernæst viser deres resultater, at reglen kun blev brugt tre gange i 2021/22-sæsonen, og at tiden der blev brugt på undersøgelser ved hovedskader var identiske med sæsonen før. Også de tre gange reglen blev brugt. Reglen hjalp dermed ikke med at give en bedre undersøgelse af spilleren.

Derfor foreslår forskerne at man gentænker reglen om udskiftninger ved hovedskader i fodbodl, ved blandt andet at se på andre sportsgrene som amerikansk fodbold, rugby m.fl., for de nuværende regler og protokoller fungerer ikke. Der foreslås at bruge VAR til hjælp, når dette er muligt. Der foreslås at bruge neutrale læger til kampene. Der foreslås flere ting, for at forbedre og beskytte spillernes helbred.

Læs hele artiklen her: https://injuryprevention.bmj.com/content/early/2022/07/05/ip-2022-044580…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *