Hjernerystelse | Commotio Danmark

Fokus

Hvorfor fokus på det der ikke virker?

Som mange af jer har oplevet, og som enkelte engang i mellem også skriver til os, så bruger vi en god del tid på at fortælle om alt det der ikke virker. Og det kan være enormt frustrerende for jer. I kan opleve dårlig samvittighed over at have brugt tid/penge/ressourcer på en behandling vi fortæller ikke virker. Det kan også være frustrerende, for mange af jer ønsker blot at få at vide hvad der virker. Så kan I nemlig vende tilbage til det liv I havde før. Den del har vi stor forståelse for, og derfor vil vi fremadrettet prøve at gøre mere opmærksom på hvorfor vi gør som vi gør.

Først og fremmest er det vigtigt at fortælle, at vi altså også fortæller om de ting der virker eller som I kan bruge. Meget af det kan du finde i den sektion vi har valgt at kalde Viden. Her finder du artikler om øresten, aktivitet, pårørende og børn, blot for at nævne nogle få. Der er også andre emner vedrørende viden om hjernerystelse. Men der kan også være emner som omhandler ting der ikke virker. I videnssektionen er vi bare gået endnu mere i dybden med det.

Men årsagen til at vi vælger at bruge så meget tid på at fortælle hvad der ikke virker eller hvad der ikke er evidens for, er faktisk for at hjælpe. Vi ønsker nemlig ikke, at ramte bruger deres i forvejen sparsomme ressourcer på en eller flere behandlinger, hvor effekten er tvivlsom. Vi ønsker heller ikke at de bruger deres penge (som for nogen kan være få) på det samme. Det ønsker vi ikke, fordi tvivlsomme behandlinger kan være med til at forlænge symptomperioden, og dermed også være med til at sygeliggøre mere end højst nødvendigt. Et godt eksempel er diverse Facebook-grupper for ramte, hvor der deles en masse velmenende råd om hvilke behandlinger enkelte synes virker på dem. Hvis du som ramt prøver en sådan behandling, og IKKE oplever effekten – ja så risikerer man at føle sig endnu dårligere, end man måske er. “Hvorfor virker det ikke på mig – det må være fordi jeg har det værre end de andre”, “… det må være fordi jeg bare ikke kan hjælpes” og lignende respons. Det vil vi for alt i verden gerne undgå.

Vi anerkender til fulde, at rigtigt mange alternative behandlere gør det de gør af et godt hjerte. Vi nægter at tro, at behandlerne over en bred kam, sælger et håb, men ikke en løsning helt bevidst. De er helt sikkert overbeviste om at netop deres behandling er den rette vej. For de har jo hjulpet mange mennesker tidligere. Her er det bare vigtigt at have i tankerne, at det at møde en forstående behandler betyder enormt når man er sårbar. At møde en der har både tid og lyst til at lytte, betyder utroligt meget. Det kan være med til at lette flere af de symptomer fra hjernerystelse, man også oplever ved fx depression. Omend kun midlertidigt.

For det er ikke unormalt at en behandler siger “det kan jeg klare på tre gange”. Når der så ikke opleves en effekt efter tre gange siger behandleren “okay, du er lidt hårdere ramt – ved dig kræver det nok fire gange mere” – og sådan er det skruen uden ende. Andre tolker den midlertidige bedring, som om at behandlingen helt sikkert har virket. De vælger derfor at få en tid hver uge, hver anden uge eller lignende, for hele tiden at få behandlingen. Ellers ville de jo ikke kunne leve deres liv. Problemet her er bare, at hvis du har behov for hele tiden at få lavet behandlingen igen, så er der god chance for at behandlingen netop ikke har haft en effekt.

Og det er ikke nemt. For den viden vi har om hjernerystelse er stadig sparsom. Vi bliver heldigvis klogere hele tiden, men vi mangler viden. Vi ved stadig ikke præcist hvad det er der sker. Selvom vi er blevet meget klogere de sidst 10-15 år. Vi ved stadig ikke præcist hvad der er årsagen til at nogle oplever længerevarende symptomer, og andre ikke gør. Men også her bliver vi stadig klogere. Vi ved stadig ikke hvilke behandlinger der faktisk viser en reel effekt. Meget tyder på at gentagen eksponering og gradueret fysisk aktivitet er har en effekt. Men på grund af den sparsomme viden, og den i Danmark lette lovgivning på sundhedsområdet, er der rig mulighed for at alternative behandlere kan tjene massere af penge på sårbare mennesker. Mennesker hvis eneste ønske er at komme sig igen, og leve et normalt liv. Og den indtjening sker, om de så gør det af et godt hjerte eller ej.

Og som en krølle på halen kan nævnes at kvaksalveriloven (eller Lægeloven som den retteligt hed) blev afskaffet og erstattet med autorisationsloven i 2007. Det betyder at der i dag er større mulighed for at behandle syge/sårbare, uden konsekvens. Det er stadig ikke tilladt for alternative behandlere at reklamere med at deres behandling virker (jf. markedsføringsloven §5), men det stopper dem imidlertid ikke. Og §73 i autorisationsloven giver mulighed for at straffe behandlere der behandler syge og udsætter dem for påviselig fare. Men en egentlig ramme med konsekvens for behandlerne findes ikke. Og RAB-ordningen er en frivillig ordning, som registreres af de alternative behandlere selv. Det er de enkelte foreninger bag der selv fjerner en behandler fra RAB-ordningen – og det er foreningerne selv der håndterer klagerne. Altså er du som patient dårligt stillet. Kun to alternative behandlinger har reelle patientbeskyttelse. Det drejer sig om kiropraktik og osteopati, der begge er inkluderet i autorisationsloven.

Vi håber at dette skriv er med til at opklare hvorfor vi har fokus på det der ikke virker. Vi håber også at du nu kan finde brugbar viden hos os også. Og så er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os for hjælp og/eller spørgsmål enten via vores sociale medier, på kontakt@commotio.dk eller ringe til os. Og så kan du læse meget mere om os og vores mål er her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *