Hjernerystelse | Commotio Danmark

Kreatins indflydelse på vedvarende symptomer

Kreatin og vedvarende symptomer efter hjernerystelse

Igennem lang tid har vi arbejdet intenst på at sætte et forskningsprojekt i søen. Vi er nu endelig klar til at melde lidt ud om hvad det handler om.

Tidligere har vi fortalt om at kreatintilskud måske kunne have en gavnlig effekt på vedvarende symptomer. Men der er bare ikke særligt gode studier på området, så vi ved faktisk ikke om det er sandt. Derfor har vi, sammen med Syddansk Universitet, forsøgt at skabe et såkaldt randomiseret kontrolleret studie. Det vil sige at deltagerne i studie udsættes for den egentlige intervention, en placebo og i nogle tilfælde slet ikke andet end normal behandling. Men deltagerne bliver placeret tilfældigt i en af grupperne, helst uden selv at vide hvilke gruppe de er i.

31. maj fik vi så den glædelig nyhed, at Helsefonden havde støtte første del af vores projekt – det såkaldte pilotprojekt – men næsten 250.000 kr. Det betyder at vi nu ikke er langt fra kunne påbegynde selve pilot-undersøgelsen. En pilotundersøgelse er dog kun et måde at undersøge på om det giver mening at gøre det vi har tænkt os. Det vil sige det er meget mindre, end et egentlig studie vil være – men ellers udført på samme måde. Den lille gruppe af deltagere gør, at resultaterne bliver mindre troværdige bagefter.

Og 5. juli blev protokollen til pilot-projektet så endelig publiceret i Frontiers in Neurology.1 Det er det reelle startskud til projektet. Nu foreligge der en del arbejde for os inden vi er helt klar, men vi gør selvfølgelig opmærksom på når vi begynder at søge deltagere til projektet.

Referencer

  1. Bødker R.L. & Marcussen M., Frontiers in Neurology 2023, 14, doi:10.3389/fneur.2023.1209548

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *